Vær opmærksom på din UTM kode, når du har migreret til GA4 (Google Analytics 4)
Anvender du UTM koder på dine marketingaktiviteter, og har du migreret din GA universal konto til GA4, så skal du lige bruge 5 minutter på denne post! For alt er ikke, som det skal være, og det kan bringe udfordringer med sig, hvis du fortsat gerne vil kunne forstå dine kampagneeffekter.
UTM parameter wass? UTM parametre er en kodestreng, som du tilføjer det url-link som du bruger i dine marketing aktiviteter. De gør det muligt at granulere din trafik yderligere end hvad Analytics ellers tilbyder "ud af boksen", eksempelvis hvis du kører flere kampagner fra samme kilde. GA4 bringer nye UTM elementer med sig, men den supporterer desværre ikke alle de velkendte parametre, som vi kender til i GAU.
Hvis du har brugt lidt tid GA4 interface, så har du sikkert opdaget, at ikke alt er, som det plejer at være. Der er kommet metrikker, som vi ikke har haft før (fx. engagement rate), nogle metrikker er forsvundet (fx. time on page) og andre metrikker er gemt så godt væk, at man skal være ekstra dedikeret for at finde dem (fx bounce rate).
utm_term og utm_content bliver pt. IKKE rapporteret i GA4!
Utm_term er typisk Paid key word, hvor utm_content typisk anvendes til at differentiere kreativer. Disse bliver ikke rapporteret, hvorfor du skal være lidt mere kreativ i din navngivning af din Campagn-parameter inden de gamle/nye parametre bliver rapporteret I GA4.
Hvis du anvender et bureau til din digitale annoncering/kommunikation, så få en kort handlingsplan på denne problematik så hurtigt som muligt, ellers vil du måske miste vigtige informationer omkring effekter og resultater fremadrettet!
De nye i klassen er; source_platform, creative_format og marketing_format!
Introduktionen af GA4 har for første gang i 15 år givet os en opdatering af UTM parametrene. Med GA4 har du nemlig fået flere nye parametre at lege med; source_platform, creative_format og marketing_format. MEN pas nu på, da det kun er source_platform, som kan visualiseres i dag.
Google definerer selv de nye parametre således:
utm_source_platform
Dimensioner: Source platform, Session source platform, First user source platform
Forklaring: Identificerer den platform, hvor marketing aktiviteten er foregået. Som default opsamler dette parameter om det er Google Ads eller Manual (se screenshot længere nede). Dette parameter findes både i explore-modulet og som sekundær dimension.
utm_creative_format
Dimensioner: Creative format, Session creative format, First user creative format.
Forklaring: Bruges til at beskrive det kreativ der bliver brugt i annoncen (eksempelvis "Skyskraber"). Kan på nuværende tidspunkt hverken bruges i explore-modulet eller som sekundær dimension.
utm_marketing_tactic
Dimensioner: Marketing tactic, Session Marketing tactic, First user marketing tactic
Forklaring: Bruges til at identificere den marketing strategy der ligger ved bagved aktiviteten - eksempelvis retention vs onboarding. Kan på nuværende tidspunkt heller ikke bruges i explore-modulet eller som sekundær dimension.
Selvom hverken 'creative format' eller 'marketing tactic' i dag kan blive visualiseret, kan det være en god ide at allerede nu gøre sig nogle tanker om hvordan du bedst gør brug af de nye parametre, så du kan få gjort din marketing aktiviteter så databaserede som muligt.
Afslutningsvist
Det er ikke nogen hemmelighed, at der kan være en indlæringskurve i det nye Google Analytics 4. Både selve implementeringen og det at bruge det som et værktøj i hverdagen. Ved Tagtrig har vi et indgående kendskab til, hvorledes du skaber den bedste platform til at komme godt i gang med Google Analytics 4 - fra setup til undervisning. Hvis du er interesseret i at blive bedre venner med netop GA4, kan du kontakte os på: